SAOS Softwarearkitektur

Reportage fra Software Architecture Open Space 2015

Udgivet d. 9. oktober 2015 af Jakob Reenberg

Igen i år blev dørene på Republikken i København slået op for deltagerne til den 5. afholdelse af 1-dags konferencen Software Architecture Open Space. Denne solbeskinnede dag og den gamle bygning med moderne indretning, skulle danne grobund for store tanker og finurlige diskussioner, krydret med inspirerende oplæg. I år var det Nikola Schou,  Jeppe Cramon, Jack Ekman og Jakob Bendsen, partner i Lund&Bendsen, der arrangerede konferencen. 

Efter en kort briefing om dagens forløb, var det Jakob Bendsens, partner i Lund&Bendsen, tur til at introducere den del af dagen, som blev kaldt Power Networking. Dette gik på sin vis ud på, at deltagerne skulle tale med en person de ikke kendte i 2 gange 1½ minut. Dette skulle få deltagerne igang med at tale sammen og hurtigere åbne sig, så de var klar til resten af dagen. Folk tog hurtigt mod til sig og fandt sammen, og alle havde en del på hjertet, hvilket tegnede godt for resten af dagen.

Dernæst var det tid til den store Brainstorming-proces, så der kunne findes emner at snakke om til dagen, og denne blev hurtigt skitseret. Der blev vist konkrete eksempler, så deltagerne havde en ide om hvad et emne på dagen kunne være. Alle var hurtige til at få fyldt væggen op med en masse forskellige temaer eller konkret undren. Du kan se samtlige forslag til samtaleemner her.

Selve udvælgelsesprocessen til Open Space forløb ved at en arkitekt valgte et emne fra væggen og fandt et bord, og så kunne andre deltagere sætte sig ved samme bord, hvis de fandt emnet interessant. Efter folk havde fundet det bord de ville sidde og diskutere ved, startede dagen for alvor og tankerne og diskussionerne kom godt i gang.

Samtalerne ved bordene fulgte de 4 Open Space principper samt de to fødders lov. Resultatet var samtaler, der udviklede sig efter deltagernes interesser. Der blev snakket om alt fra ‘Microservices’ til ‘Hvorfor man taler så lidt om sikkerhed’. Herunder er et udsnit af de valgte samtaleemner, som blev behandlet i 3 sessioner med hver 5 Open Spaces.