Som sædvanlig var der stor interesse for vores faste faglige arrangement, der samler udviklere og arkitekter på tværs af brancher og teknologier. Forummet tilbyder faglig sparring og netværk i et trygt forum, hvor den kammeratlige tone er i højsæde. Stemningen er afslappet, og det er forventeligt både at stikke lidt til hinanden og give et velfortjent klap på skulderen. Efter sidste oplæg blev der som sædvanlig nydt pizza og snakket videre på kryds og tværs.
Kubernetes on-premise – Erik Lund Jensen
Lokalet summede af forventning sidste fredag, da godt 30 deltog i juni måneds omgang Faglig Fredag. Efter de indledende manøvrer med en sludder, en kop kaffe og lidt brød tog Erik Lund Jensen ordet. Han fortalte om Platform as a Service og forløbet det sidste års tid og frem til nu, hvor projektet til dels er i produktion. En hurtig håndsoprækning viste, at ca. en tredjedel kender OpenShift og Kubernetes blandt dagens deltagere.
Erik gjorde det klart fra starten, at PaaS kræver blod, sved og gode Linux-kompetencer, og knubs undervejs er nærmest et vilkår. Skiftet til PaaS er disruptivt i organisationen, og det skal der tages højde for. Det giver til gengæld en meget mere agil arbejdsform for både medarbejdere og organisation.
Anden del af Eriks oplæg var en demo med en live visning af, hvordan Erik har gjort det, suppleret af ”Dos and Don’ts,”. Interessen var helt i top blandt deltagerne, der nysgerrigt spurgte løs.
En klar anbefaling af Red Hats piloting offer (betalingsudgaven) fra Eriks side, der betød, at projektet var kørende efter blot få uger.
Konklusion: Fjern det overflødige, spar tid og gør tingene mere direkte.
Se Erik Lund Jensens slides her.
Er du interesseret i at høre mere, så kontakt os her.
Læs mere vores kurser:
OpenShift – Platform as a Service for it-udviklere – Foundation kursus
Cloud – Docker – Foundation kursus
Cloud – Docker – Workshop
Microservices i finanssektoren – Basim Reza
Et gennemgående budskab i Basims oplæg var at få sat rammerne. Kommunikationen er ikke bare vigtig, men altafgørende, når vi taler Microservices. Forskellige opfattelser af termer og ord, som ikke er blevet fanget, skaber rod i butikken.
På tværs af domæner, afdelinger, front end, back end, høj og lav skal vi være enige. Hvem er kunden eksempelvis? Det er absolut ikke unormalt, at “kunden” ét sted i organisationen, ikke nødvendigvis opfattes som “kunden” et andet sted i organisationen. Definér din kontekst og definér forretningshændelser. Ord har flere betydninger i forskellige kontekster.
Den klare definition af microservices medfører en klar ansvarsfordeling, og derfor også frihed til at handle suverænt inden for egne domæne-enheder. Du opnår en meget agil organisation, der med anti curruption layer mellem hver afdeling giver en meget skarpt definerede ansvarsfordeling.
Basims råd:
- Facilitér event sourcing workshops og lyt, lyt, lyt til hvad, der bliver sagt
- Dokumentér ud fra Event Sourcing workshops alle forretningshændelser
- Design derefter de tilhørende kommandoer der kommer i kølevandet på hændelserne
- Beskriv de workflows, der skal til for at udføre kommandoen
- Oversæt workflows til BDD stories skrevet i Gherkin og aflevér det til udviklerne
Er du interesseret i at høre mere, så kontakt os her.
Læs mere om vores .NET – Microservices i .NET – Foundation kursus her
Forlæng verden med Camunda brædder og BPMN – Lasse Lindgård
Lasse rundede dagens oplæg af med en snak om Camunda, ”Programming in the Large” og ”Programming in the Small”, og en live demo.
Ifølge Lasse skal man holde tungen lige i munden fra start og fokusere på, om der skal flere API’er til, en ny back end eller en ny portal. Hos Lasse skulle der flere API’er til og Camunda som procesmotor, der sikrer understøttelse af forretningsprocesser på tværs af butikkens systemer, nye eller gamle.
Lasse viste, hvor let det er at integrere Camunda i et Javaprogram og derved få mange af de fine ting fra BPMN-verdenen (overvågning, versionering af processer, brugerdefinerede processer og langlivede flows), uden nødvendigvis at have en stor og tung BPM-server.
Den agile organisation og skalérbarheden var den naturlige røde tråd gennem dagens tre oplæg, der på fin vis flettede sig ind i hinanden.
Næste Faglige Fredag hos Lund&Bendsen er fredag d. 24/08 – sæt kryds i kalenderen.
Blev du inspireret af at høre om Kubernetes, DDD/BDD og PaaS og fik lyst til at byde ind? Brænder du for en ny teknologi? Har du et spændende projekt, hvor I har haft stor succes, hvor I har gjort tingene på en ny eller anderledes måde? Eller måske noget helt andet? Kontakt os, så finder vi sammen ud af, hvordan vi får det til at ske. Programmet for næste Faglige Fredag er endnu ikke fastlagt, og inputs er som altid velkomne, også hvis du har et bestemt emne, du har lyst til at høre om på en Faglig Fredag.
Tag fat i os, hvis du har kommentarer, ris eller ros til arrangementet.
Vi ses forhåbenligt til næste Faglig Fredag. Invitationen kommer ud en måneds tid inden.