Rapport fra Googles Summer of Code mentormøde 2014

Her i weekenden var Jacob Nordfalk inviteret til mentormøde i Google Summer of Code i San Fransico, Californien. Formålet med Google Summer of Code er at fremme studenters deltagelse i open source-udvikling: Hvert år donerer Google over 1000 stipendier på ca. 32.000 kroner til studerende fra IT og relaterede fag som ”løn” for at de henover sommeren arbejder for en open source-organisation.

Open Source udgør en vital del af alles hverdag: Firefox, Chrome, OpenOffice/LibreOffice, Linux, Java, Apache, PHP, MySQL, WordPress og Wikipedia er nogle af de mange mange projekter der laves af et Open Source-fællesskab – og andelen af open source i vores hverdag stiger og stiger.

Jeg er selv mentor i Apertium, en organisationen der laver open source maskinoversættelse, og vi er ganske stolte af, at vi i mange tilfælde slår vores største konkurrent: Google Translate.

Alligevel har Google de senere år sendt henved 300.000 kr årligt til vores studenter, hvilket har forbedret vores motor og tilført en række nye sprog til Apertium.

Mentormødet

Formålet med det årlige mentormøde er, at vi som open source-organisationer lærer hinanden at kende, knytter nye kontakter og får udvekslet erfaringer. Alt bliver betalt af Google, incl. flyrejser, hotel, mad og drikke. Det kan virke ekstravagant, men det er faktisk billigt, hvis man tænker på de henved 50 millioner linjer kode, der er kommet ud af GSoC de sidste 10 år.

Det plejer af foregå i Googles egne bygninger, men i anledning af 10-års jubilæet var deltagerantallet oppe på 600 personer og det blev afholdt på et konferencecenter.

Dagbog fra fredag

Så er jeg kommet vel frem, faktisk mødte jeg nogle jeg kendte fra tidligere GSoC i flyet, og snakkede med dem, og tog en fælles minibus til hotellet.

Jetlag

Folk er søde og jeg har snakket med en hel masse. Klokken 9 i går aftes fandt jeg så ud af at klokken var 6 om morgenen i Danmark og det var derfor jeg var så træt. Så gik jeg i seng, men kunne kun sove til kl 11 dansk tid, så var jeg glubende sulten. Det var så klokken 2 om natten og alt var lukket!

Men jeg var sulten…. så jeg listede rundt i strømpesokker på hotellet for at finde noget at spise og til sidst fandt jeg nogle små cornflakespakkker, som jeg stjal og sad og spiste oppe på værelset. UDEN mælk, direkte fra pakken.

Bagefter har jeg prøvet og prøvet at sove men kunne ikke, så jetlaget slipper jeg nok ikke af med…

Om dagen havde Google så lige lejet en forlystelsespark på størrelse med Tivoli, kun til os! Cirka 400 mennesker syner ikke af ret meget i Great America

Jeg fik lært en masse af de andre deltagere at kende, og det var selvfølgelig det, der var meningen, men jeg har lidt kvalme af alt for meget cola, mad og rutschebaneture  🙂

Jeg fik en aftale med nogle Machine Learning-folk, der ledte efter problemer at løse, om at vi skulle lave et studenterprojekt, der ser på om disambigueringen af tekster i Apertium kunne forbedres med deres systemer.

Gallaaften

Google havde så ‘lige’ lejet Tech Museum (svarer til Eksperimentariet, men tre etager) til gallaaftenen. De havde hentet nogle kendisser ind fra Open Source-verdenen, som alle selvfølgelig gerne ville se.

Herunder Linus Torvalds, grundlæggeren af Linux, som måtte stå model til en hel del fotografering.

Lørdag – konferencen starter

Mentormødet foregår som en unconference – en konference hvor alle deltagere kan foreslå emner og arrangørerne derefter laver et udkast til en plan.

Passer skemaet ikke, flytter deltagerne rundt på det, og mangler der noget skriver de flere emner ind. Det er altid forslagsstilleren, der leder sessionen, som både kan have form som et oplæg/foredrag, en hackaton eller en rundbordsdiskussion.

Jeg fik snakket en del med folkene fra Wikipedia, og det viser sig at de er begyndt at bruge Apertium til at assistere artikelredigering med grovoversættelser fra andre sprog. Deres indsamlingskampange går godt, og de snakkede om, hvorvidt de kunne kaste nogle penge i vores retning for at forbedre Apertium, på en ubureaukratisk måde (en sides projektbeskrivelse og en snak om hvordan og hvorfor).

Jeg fik sagt tusind tak til folkene fra LibreOffice.org for deres uundværlige kontorpakke, deres kommentar var ‘dejligt, folk kommer ofte kun for at klage over en eller anden fejl’. Det er tankevækkende hvor nemt man tager velfungerende software for givet og glemmer, at der har siddet folk og svedt over koden til langt ud på natten.

Søndag

Søndag holdt jeg to oplæg:

– Hack your own machine translation system – introduction and quick hands-on intro to get you started on Apertium.

Interesserede kan læse mere på apertium.org eller i læse-let-artiklen Open source maskinoversættelse med apertium.

– Google Glass hackaton

Vi var et par stykker, der havde Google Glass med, og jeg ledte derfor et lille hackaton, hvor vi legede med den helt specielle brugerinteraktion man skal lave, når ens app altid sidder klar øverst til højre ved højre øje.

Farvel med Google Cardboard

Som farvelgave fik vi hver en Google Cardboard, en byg-selv æske som man putter sin telefon ind i, med linser som adskiller billedet til højre og venstre øje – og så har man 3D for alle pengene. Det fungerer meget overbevisende – børnene er helt vilde med det.

I stedet for at investere 3000 kr i Oculus Rift eller Samsung GEAR VR kan man altså bygge sin egen for 40 kr og en pizzabakke… eller bestille en på Amazon for en 100kr-seddel… og det giver jo teknologien nogle helt andre muligheder at det kan gøres i den prisklasse.

Det kunne være dig

I 2015 har du chancen. Det eneste krav der er for at modtage ca. 32.000 kr. for 1 1/2 måneds open source arbejde er, at du er studerende og kontakter en af de 190 Open Source-organisationer som Google støtter med stipendier.

Det eneste krav der er til at være mentor er at man er med i en af organisationerne – eller at man søger om at få ens organisation optaget i programmet – og det eneste krav for at komme med til mentormødet er at din organisation synes at du skal med.

Så engagér dig i open source-udvikling, du kommer til at lære en række vigtige ting for livet, bliver en langt bedre udvikler, og har chancen for at komme til Googleplex på en skøn tur med alt betalt.

Læs mere på google-melange.com .

Jacob Nordfalk profil

Jacob Nordfalk

Seniorkonsulent | Instruktør

Jacob Nordfalk er en toneangivende Android ekspert, der er anerkendt i store dele af Europa som en vigtig bidragsyder. Jacob er desuden kendt for at have udviklet grundstenen til Rejseplanen.dk, og i nyere tid har Jacob udviklet DR Radio App og har desuden skrevet bogen “Objektorienteret Programmering i Java”. Jacob er desuden en velrenommeret lærer på DTU, hvor han i 2015 blev nomineret til titlen årets underviser.