Om LeaderShip Academy Bevar Ukraine

Programmet “Leadership Academy Bevar Ukraine” er designet til at styrke og udvikle ledelseskompetencer hos unge ukrainere, der enten studerer eller arbejder i Danmark. Initiativet drives af foreningen Bevar Ukraine med økonomisk støtte fra Tuborgfondet, Copenhagen International Rotary Club m.fl. Formålet er at bygge broer mellem den danske og ukrainske arbejdskultur samt fremme integrationen af ukrainske unge på det danske arbejdsmarked.

Jakob Bendsen, co-founder og partner i Lund&Bendsen A/S, er aktiv i Bevar Ukraine, og for nyligt afholdt Jakob en workshop om det danske arbejdsmarked som en del af “Leadership Academy Bevar Ukraine” med udgangspunkt i forskellene mellem dansk og ukrainsk ledelsesstil.

Jakob er stor fortaler for betydningen af frivilligt arbejde som en væsentlig vej til stærke erhvervskompetencer, og han ved, hvad han taler om med sine mere end 25 års erfaring med Ungdommens Røde Kors, og de seneste to år med Vinterferielejr for Bevar Ukraine. Når Jakob ansætter medarbejdere, vægter han netop erfaring fra frivilligt arbejde lige så højt som professionel erfaring, hvorfor der også var fokus på den del af det danske arbejdsmarked på workshoppen.

Dansk ledelse for ukrainere

Workshoppen belyste som forventet forskelle mellem ukrainsk og dansk ledelsesstil. De ukrainske deltagere oplevede dansk ledelse som diffus, hvor ledere sjældent giver præcise instrukser, mens ukrainsk ledelse er mere autoritær med tydelige og direkte instruktioner og klar ansvarsfordeling.

 

Leadership Academy Bevar: gruppebillede ved Jakob Bendsens oplæg: "Dansk ledelse for ukrainere"

 

Jakob benyttede Lalouxs organisationsmodel til at forklare forskelle, som beskriver fem niveauer af organisatorisk udvikling: impulsiv (kaotisk og reaktiv), traditionel (hierarkisk og formel), moderne (resultatorienteret og præstationsdrevet), postmoderne (inkluderende og værdibaseret) og teal (selvstyrende og helhedsorienteret). Ifølge Jakob befinder ukrainsk ledelse sig oftest på det traditionelle, hierarkiske niveau, mens dansk ledelse typisk er mere flad og delegerende, placeret på postmoderne og teal-niveauerne.

Han introducerede også situationsbestemt ledelse, som handler om at tilpasse ledelsesstilen efter teamets kompetencer og erfaringer. Uerfarne teams kan have brug for en mere instruktiv, ukrainsk tilgang, mens erfarne grupper ofte trives bedre med en dansk, uddelegerende stil. Jakob understregede, at ingen stil er universelt bedre end en anden – det afgørende er evnen til at tilpasse sig den konkrete situation.

En central del af workshoppen bestod af praktiske opgaver, hvor deltagerne i grupper skulle vælge mellem tre ledelsesstile: egalitær (alle er lige uden en leder), egalitær med leder (dialog og konsensus) og autoritær (en leder med ansvar og kontrol). Opgaverne krævede både individuelt fokus, fuldt samarbejde i hele gruppen og delvist samarbejde. En gruppe valgte en leder, der engagerede sig i alle aktiviteter, hvilket viste sig at hindre en effektiv opgavedeling.

 

Deltagerne udviste stor disciplin og engagement under workshoppen. Diskussionen kom også ind på sociale forventninger i Danmark – for eksempel punktlighed, fast håndtryk og øjenkontakt – som kan være uvante for ukrainere. En deltager fortalte om en oplevelse fra en organisation, hvor en leder opfordrede til kritiske spørgsmål, men da et sådant spørgsmål blev stillet, blev det ikke godt modtaget. Det illustrerede, hvor svært det kan være at gennemskue, hvad der reelt kan diskuteres åbent i Danmark – noget der til tider også kan forvirre danskere selv.

Generelt oplevede deltagerne, at det kan være svært at komme tæt på danskerne, som ofte virker travle og utilnærmelige. En ukrainsk deltager undrede sig over, hvordan det hænger sammen med, at mange danskere efter gymnasiet tager et sabbatår for at rejse ud i verden og arbejde frivilligt.

Workshoppen samlede omkring 25 unge ukrainere, som stillede mange gode spørgsmål. På trods af sproglige og kulturelle udfordringer er de alle i gang med enten uddannelse, arbejde eller begge dele. Det var tydeligt at mærke, at de er vant til at arbejde hårdt i et konkurrencepræget uddannelsessystem, og flere overvejede at starte egen virksomhed. Gruppen udviste stor handlekraft og ressourcestyrke, og de har et klart ønske om at skabe sig en fremtid i Danmark.