Projekter, der vedrører håndtering af radioaktivt affald, er en af de få projekttyper, der går dårligere end it-projekter. Derudover er der ikke mange projekttyper med lige så store forsinkelser og fordyrelser, som vi ser inden for IT.
Danmark er bestemt ikke undtaget fra dette globale problem. Listen over offentlige it-skandaler er lang og nedtrykkende, og de af os der arbejder i branchen kender også mange it-projekter i private organisationer, der går lige så galt.
Så hvad kan vi gøre ved det? Hvis du gerne vil blive klogere på, hvorfor store projekter fejler (eller lykkes), er der meget visdom at hente i Bent Flyvbjerg og Dan Gardners bog “How Big Things Get Done”. Vi kan blandt andet lære at lave bedre estimater. I dag antager vi, at hvert eneste projekt er unikt. Herefter estimerer vi det del for del, og vores almindelige hvor-svært-kan-det-være-optimisme betyder, at vi altid estimerer for lavt. Flyvbjerg og Gardner argumenterer for, at alle projekter tilhører en klasse, og at vi skal starte vores estimering ved at sammenligne med faktiske eksempler på, hvor lang tid projekter i denne klasse virkelig tager.
Tag denne bog med på stranden i sommerferien, så du kan tage din nye viden med tilbage på arbejde og hjælpe vores branche videre. I gennemsnit overskrider it-projekter budgettet med 73 %. Det kan vi gøre bedre.