Er kvante-kryptering en mulighed?

Kvantecomputere og kvantekryptering er på vej ud af laboratorierne og ind i virkeligheden. Du har måske hørt at kvantecomputere gør det muligt at bryde traditionel kryptering, men kvantefysik giver os også mulighed for at spore om nogen lytter med på linjen.

Det danske QCI.dk projekt arbejder på at udvikle fremtidens sikre kommunikation, og som en del af dette etableres der i øjeblikket et dansk kvante-sikret netværk med omkring 10 stoppesteder i Storkøbenhavn og 2 i Odense. Efter planen vil dette stå klar til brug i juli 2025.

Der er mange der taler om kvanteteknologi, men kun nogle få der virkelig arbejder med teknikken. Derfor glæder det os at Dev Null, der er Quantum Key Distribution Network Engineer, stiller op til Faglig Fredag 18. august. Kom med alle dine mest tekniske spørgsmål om kvante-kryptering og kvante-resistente algoritmer og bliv klogere. 

Abstract

Er kvante-kryptering en mulighed? Eller måske ligefrem et fremtidigt NIS2 krav til kritisk infrastruktur? Med kvantefysik kan vi spore om nogen lytter med på linjen og der er endda metoder til med få meters præcision at spore hvor på linjen aflytningen foregår. Derved kan det sikres, at alle kryptografiske nøgler over den kvantesikrede forbindelse kun kendes af de 2 forbundne enheder, det er simpelthen fysisk umuligt for en tredjepart at lytte med når Quantum Key Distribution(QKD) er korrekt implementeret.
Et kvante-krypteret netværk står ifølge planen klar i Storkøbenhavn og på Fyn i 2025, kom og hør mere om dette
QCI.dk projekt samt andre metoder så som Post Quantum Cryptography (PQC) til at stå imod angreb fra fremtidige kvante-computere.
PS. Det er mig der er ansvarlig for at kvante-netværket står klar i Storkøbenhavn 2025, så der er plads til dybt tekniske spørgsmål.

 

Dev Null

Dev Null

Quantum Key Distribution Network Engineer

Ansvarlig for opbygning og udrulning af et kvante-krypteret netværket i Storkøbenhavn (QKD QCI).
DTU Fysik bygning 307, Kryptografi afdelingen af Quantum Physics and Information Technology (Qpit)
En del af EUs EuroQCI projekt;QCI.dkEU bevillings nummer: 101091659
ORCiD: https://orcid.org/0009-0005-0121-3627
Tidligere:
Bestyrelsesformand for en internetudbyder, Kandidatprojekt om forfalskning af Europa-Kommissionens digitale signatur, Stifter af firma med fokus på kvalificerede digitale signaturer, Fissionsreaktor operatør, Fussionsreaktor operatør, Partistifter, Privatliv-rettighedsaktivist, GDPR ekspert, Pentester, Senior IT-Security Specialist.

Lena Ægidius Profilbillede

Lena Ægidius

Event Manager

Lena varetager koordination med vores dedikerede instruktører og oplægsholdere, så kurser og events bliver planlagt, forberedt, leveret og evalueret på bedste vis. Skal du bruge et oplæg eller kursus, en workshop eller lignende, så ring trygt til Lena på (+45) 50777786.