Dette indlæg blev optaget på Faglig Fredag den 24. februar 2023.

Abstract

I dette oplæg dykker vi ned i en opgave, som de 3 oplægsholdere netop har afsluttet for Digitaliseringsstyrelsen. Opgaven var klar: kortlæg danske myndigheders open source software – altså hvad ligger der derude af open source kodebaser, som er publiceret af ‘det offentlige Danmark’, og fx kan genbruges af andre offentlige myndigheder. I løbet af 3 måneder udviklede vi en fuldt automatiseret løsning, som kan producere en liste med repositories og tilhørende information om den ejende organisation. I dette oplæg fortæller vi om vores metodemæssige overvejelser, de fundne resultater og præsenterer den konkrete software-løsning, som baserer sig på rigelige mængder bash-scripts, Python, who-is, web-scraping, Docker og selvfølgelig måtte vi også have noget machine learning i form af GPT3 på banen. Vi endte op med en løsning, som kan afvikles på Statens-IT’s GovCloud og fik nogle fine erfaringer med den platform, som vi også deler ud af.

Jakob Bendsen

Jakob Bendsen

Chefkonsulent, Partner

Jakob Bendsen er chefkonsulent og partner i Lund&Bendsen. Jakob har arbejdet professionelt med it og softwareudvikling siden 1990’erne. Java og JVM frameworks (Java EE, Spring…) er hans hjemmebane, men også cloud, virtualisering og integrationteknologi (fx REST og GraphQL) er i værktøjskassen. Han er specialist indenfor facilitering af effektive udviklingsprocesser og enterprise arkitektur. 20+ års erfaring med undervisning, mentoring og rådgivning indenfor softwareudvikling i mange brancher, og altid med øjet rettet mod samspillet mellem forretning og IT.

Jan Ypma

Jan Ypma

Jan Ypma er full-stack softwarearkitekt, der fokuserer på at udvikle skalerbare løsninger. Han har designet Java enterprise systemer i en række forskellige domæner. Hans baggrund som elektronikingeniør og embedded software udvikler giver ham en frisk out-of-box perspektiv. Jan er en bidragyder til Akka og andre open source-projekter.

Povl Kvols

Povl Kvols

Povl Kvols er erfaren arkitekt og leadudvikler, som har arbejdet professionelt med IT siden 1986. Har dyb erfaring med teknisk softwareudvikling (Java, Android, Web), processerne omkring det (Scrum, Agile) og automatisering af softwareproduktion med Continuous Integration og Delivery. Arbejder gerne med formidling af krav og løsninger og behovsanalyse i domæner med stor kompleksitet.