Hvordan får vi succes med vores IT-projekter

Projekter, der vedrører håndtering af radioaktivt affald, er en af de få projekttyper, der går dårligere end it-projekter.  Derudover er der ikke mange projekttyper med lige så store forsinkelser og fordyrelser, som vi ser inden for IT.

Danmark er bestemt ikke undtaget fra dette globale problem. Listen over offentlige it-skandaler er lang og nedtrykkende, og de af os der arbejder i branchen kender også mange it-projekter i private organisationer, der går lige så galt.

Så hvad kan vi gøre ved det? Hvis du gerne vil blive klogere på, hvorfor store projekter fejler (eller lykkes), er der meget visdom at hente i Bent Flyvbjerg og Dan Gardners bog “How Big Things Get Done”. Vi kan blandt andet lære at lave bedre estimater. I dag antager vi, at hvert eneste projekt er unikt. Herefter estimerer vi det del for del, og vores almindelige hvor-svært-kan-det-være-optimisme betyder, at vi altid estimerer for lavt. Flyvbjerg og Gardner argumenterer for, at alle projekter tilhører en klasse, og at vi skal starte vores estimering ved at sammenligne med faktiske eksempler på, hvor lang tid projekter i denne klasse virkelig tager.

Tag denne bog med på stranden i sommerferien, så du kan tage din nye viden med tilbage på arbejde og hjælpe vores branche videre. I gennemsnit overskrider it-projekter budgettet med 73 %. Det kan vi gøre bedre.

Sten Vesterli Profilbillede

Sten Vesterli

Seniorkonsulent | Instruktør

Sten Vesterli hjælper organisationer med at høste forretningsfordelene ved IT hurtigere. Han angriber de typiske problemer i hele IT værdikæden fra business case over teknologi, udvikling og rollout til drift. Han har skrevet seks bøger om IT og har holdt hundredevis af indlæg på teknologikonferencer i hele verden i de sidste 20 år. Sten har blandt andet hjulpet Novo Nordisk, Maersk Lines, Nordea, Danske Spil, SimCorp, Oracle, Novartis og Swisscom. Find Sten på LinkedIn, hvor han poster tankevækkende indlæg flere gange om ugen.